søndag, september 24, 2006

nicole krauss- kærlighedens historie

jeg er bare så begejstret for den her bog. sådan helt læsdenlæsden-jublende, at det måske kan kompromittere min troværdighed. men den er altså virkelig god.

nicole krauss er gift med jonathan safran foer, og selv om det måske er lidt unfair at nævne så er sammenfaldet i stil og temaer altså ret bemærkelsesværdigt. således tager hendes roman også udgangspunkt i et barn der har mistet sin far og i den jødiske lidelseshistorie fra anden verdenskrig. den vældigt konstruerede historie, og blandingen af humor og vemod minder også en del om ekstremt højt og utrolig tæt på. og det gør slet ingen ting. for hun er nemlig mindst ligeså god.

det hele handler om bogen "kærlighedens historie", der pludselig dukker op og griber ind i folks liv. det handler om alma, og hendes bror bird der hopper ud fra tage og tror han er messias, og om hendes mor der oversætter bøger og sørger over faderens død.

det handler osse om leo gursky, som mistede sit liv og sin kærlighed i polen under anden verdenskrig, og som lige knap lever i sin rodede lejlighed.

at forsøge at gengive historien loyalt er umuligt, men i hvert fald handler det om kærlighed.
hos nicole krauss er der, i forhold til hendes mands romaner, skruet lidt ned for humoren og op for mismodet. og den kærlighed vi blir præsenteret for er mest den idealiserede barndomskærlighed, og mest den ret ulykkelige slags.

bogen er vældig konstrueret, med en masse meget romanagtige og usandsynlige sammenfald der tilsidst på aller austerske vis får det hele til at gå op i en højere enhed. den slags kan godt nogengange være lidt irriterende. men det er det ikke hér. fordi krauss skriver så godt, så indfølende og så vedkommende hopper man i med begge ben.

jeg gjorde i hvert fald. jeg slugte den råt og græd sågar lidt på de sidste sider. jeg er klar over, at det ikke nødvendigvis er en kvalitetsgaranti. ingen vil vel beskylde dr. phil for at være stor kunst. men i det her tilfælde kan man altså godt stole lidt på mine tårekanaler. den her bog er helt usædvanligt god.



1 Comments:

Anonymous Anonym said...

l?rt en masse

03:23  

Send en kommentar

<< Home